Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΑΓΡΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ!

Τοπίο στα Βελανίδια Λακωνίας, 
Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017.
Τα Βελανίδια βρίσκονται κτισμένα στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα και πιο συγκεκριμένα στην ανατολική κλίτη του όρους Κρίθινα. Το τοπίο οφείλεται σε γεωλογικές δραστηριότητες από την αρχαιότητα, σε βραχώδη και υποβλητικό όγκο μέσα στο βράχο του Αγ. Ιωάννη. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται ερείπια τμήματος τείχους μεσαιωνικών χρόνων, που χρησίμευε για προστασία των κατοίκων από επιδρομές. Τα Βελανίδια διακρίνονται για τα βυζαντινά ναΐδριά τους.






 Ο μονόχωρος καμαρόσκεπαστος ναός του Αγ. Κωνσταντίνου και του Αγ. Παντελεήμονος και ο μονόχωρος του Αγ. Ιωάννη του Χρυσόστομου παρουσιάζουν πλούσια θεματογραφία τοιχογραφιών, στις οποίες διακρίνεται η παραστατικότητα των μορφών. Μια ρεματιά ξεκινά από το βουνό του Αγ. Γιάννη, προχωρεί μέσα σε πλούσια βλάστηση από ελαιόδενδρα και φτάνει μέχρι την θάλασσα, όπου υπάρχει παραλία. 









Στην κορυφή του βουνού υπάρχει κτίσμα των Γερμανών από την Κατοχή, το οποίο χρησίμευε ως παρατηρητήριο και σταθμός επαφής με τις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου